Családállításról még ...

2023.08.04

Először is mi is a családállítás? Miért kellene, hogy érdekeljen? A családállítás olyan módszer, ami az embereket nem egyénekként kezeli, hanem nemzedékeken átívelő "transzgenerációs kontextusban" vizsgálja.
Sokan úgy gondolják, hogy családi rendszerek mögött rejlő rejtett dinamika felfedése a célja.
Igen is meg nem is. Nem csak ennyi, de nagyon fontos része.

Régen a Magyar emberek hetedíziglen (hét generáción át) tudták rokonok nevét. A mai ember ezt már nem tudja. Sokszor amikor megkérdezem a vendégeket  "Mit tud a szülei gyermek koráról?" annyi a válasz "Jó kérdés. Még élnek szüleim, meg tudom kérdezni." Hát akkor honnan tudnánk mi történt igazából a múltban a családunkban, de szoktam mondani nem is kell tudnunk.

 A családállítás rávilágít, hogyan befolyásolják a régen történt események, a jelenünket.
Igen fel kell oldanunk a családban történt tragédiák, szülő, testvér, vagy gyermek elvesztése, háborús események, szexuális zaklatások, minden anyagi jólét elvesztése, csak a teljesség nélkül pár dolog felsorolása.
Mindezek az események erőteljesen befolyásolhatják akár a szabad döntésünket is. Át tudjuk venni a boldogtalanságukat, a szenvedésüket, a szorongásukat vagy a romboló mintákat, a depressziót, a kudarcra való hajlamot, sőt betegségeket.
A családi rendszer a harmóniára törekszik és a megoldásra, "újra történik az esemény" a múlt.
Oly annyira a harmóniára törekszik, hogy néha falakat emelnek és tartják, hogy a múlt árnyékai nem tudjanak ártani az utódoknak. Tartják a falat, nem mesélnek a múltól, az ősökről, mert félnek, védnek, és óvnak. Mitől már lehet ők sem tudják. Ez nekik nagyon sok energiájukban van, így nem kapja meg az a gyermek figyelmet, szeretettet amire vágyik. 

Gyermek nem érti mi történik. Miért nem szeretik Őt!

Megoldás a szülő részéről? Igen
Jó? A tudásának megfelelő. Mindent megtesz, amire képes.

Mit tud tenni a családállítás: Megnyugvást ad, választási lehetőséget. Hogy csinálhatom innentől kezdve úgy is ahogy az Ősök tették, de csinálhatom másképpen is. Akkor is a családhoz fogok tartozni.
Lényeges ehhez, hogy ténylegesen mi törtét?  Igazából nem. Hiszen mindenki tette a dolgát.

Tudunk rajta változtatni? Nem.
A jövőnkön tudunk változtatni?
A családállítás után, IGEN

Szeretnéd megtanulni a módszert, kattints:
Családállítás képzés